top of page

Update eind december 2015:

 

Helaas, de woningcorporatie is van koers veranderd en dit plan past niet meer. Ik moet uit de ruimte en kan een "gewone" vrije sector woning huren van ze. Mijn plan blijft echter bestaan en ik hoop het elders een keer te kunnen realiseren! 

 

 

De maatschappij verandert, woonwensen veranderen

 

Om me heen kijkend zie ik steeds meer veranderingen die gevolgen hebben voor de woonwensen van mensen. Ik noem er een paar:

1. Het is nog steeds crisis. Veel mensen kunnen geen hoge woonlasten (meer) betalen.

2. Veel ZZP-ers krijgen nauwelijks een hypotheek.

3. Er zijn in Amsterdam steeds meer alleenstaanden, jong en oud en veel huishoudens met (part-time) kinderen die van één inkomen moeten rondkomen en dus geen dure woningen kunnen huren.

 

Er is volgens mij behoefte aan budgetwoningen. Niet meer appartementen met 1 of 2 slaapkamers en "luxe afwerking" maar gewoon betaalbare woningen met ruimte. Wil je nu in Amsterdam een betaalbare woning huren dan moet je of hele lange inschrijfduur bij WoningNet hebben of in de vrije sector flinke inkomens en vaste arbeidscontracten kunnen overleggen. Voor een alleenstaande (ouder) vaak lastig.

Tussen de €700 en €1.000 huur zijn er heel weinig woningen beschikbaar.

 

4. Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Allerlei initiatieven, zoals de stadsdorpen komen op om dat mogelijk te maken. Mantelzorgers woonden niet persé in de buurt. Eenzaamheid ligt op de loer en wie gaat er mee naar de dokter? 

 

Maar ook:

5. De deel-economie is in opkomst. Er worden al volop spullen, auto’s en eten gedeeld. We hebben (weer) behoefte aan contact en willen zuiniger met de wereld omspringen.

6. In grote steden zijn mensen door het grote aanbod van sport, horeca en cultuur relatief veel buitenshuis, dus weinig in hun eigen huis. 

7. Er is een opkomende trend van minimalisme, minder bezittingen, “live light”. Boeken worden bewaard op de e-reader, CD's worden ingeruild voor Spotify en de vroegere fotoalbums worden nu in de "cloud" bewaard. We hebben steeds minder nodig. 

8. Er staat heel veel kantoorruimte en bedrijfsruimte vrij. Leeg, onverhuurbaar. Zonde!

 

--> Waarom bouwen we geen bedrijfsruimtes en kantoorruimtes om in woonruimtes? Waarom gaan mensen niet vaker samen in een huis wonen? Waarom niet meer sharing & caring?

 

Daarop is mijn idee voor 3G-wonen gebaseerd. Lees er hier meer over. 

Nieuws

15-12-2015: Ik word uitgenodigd oor een gesprek. De corporatie geeft aan dat de koers veranderd is, dat het plan niet meer past in de strategie en dus niet door kan gaan. Shit! En ik moet er uit, maar kan een duur (vrije sector) huurappartement van ze huren. Ik baal! 

15-6-2015: Nog steeds is het stil bij de corporatie....

15-4-2015: Nog steeds niets gehoord van de woningcorporatie... De mede-bewoners die afwachten, gaan op zoek naar iets anders. Gaat het wel goed komen?

15-2-2015: Ik woon in de oude creche, anti-kraak. In afwachting van de verbouwing.  

15-1-2015: Het project is opgestart, een voormalige creche met enorme buitenruimte, wordt voor mij en mijn medehuurders getransformeerd tot 4 woningen. De huurders staan al klaar, de tekeningen worden gemaakt. Jippie! 

 

11-12-2014: Goed gesprek gehad met de eigenaar. Ze staan er positief tegenover. Er moeten nu dingen worden uitgezocht. Fingers Crossed, wat mij betreft gaat het lukken!

 

2-12-2014: volgende week een afspraak bij de eigenaar van een leuk en geschikt pand, jippie! 

 

30-11-2014: Ik leg een voorstel neer bij de eigenaar van het pand. 

 

28-11-2014: Ik bekijk een pand van 400 m2 in de geschikte buurt. Veel van te maken! 

 

26-11-2014: Ik pitch het plan bij een VPRO Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger. Goede reacties! Ik ontdek in Groningen een vergelijkbaar idee: Leefkamer.   

 

4-10-2014: naar de Zelfbouwdag van de gemeente Amsterdam geweest. De enige geschikte kavel is de oude ROC Modevakschool aan de Zuuburgerdijk. Maar dat wordt pas volgend jaar verkocht aan een bouwgroep. 

 

12-9-2014: geleerd van een projectontwikkelaar dat elk kantoor om te bouwen is tot woonruimte. 

 

11-9-2014: op de netwerkconferentie Wonen van Provincie NH nuttige kennis en contacten opgedaan! 

 

4-9-2014: inmiddels een afspraak met een architectenbureau dat ook over leegstand en herbestemming nadenkt en met de bestemmingsplan-ambtenaren van de gemeente! 

 

31-8-2014: al 10 leegstaande panden gespot die wellicht geschikt zouden zijn. 

 

20-8-2014: de eerste geinteresseerden hebben zich gemeld! 

 

11-8-2014: tijd voor een website, ik moet immers mensen en bakstenen vinden

 

24-6-2014: ik zet mijn ideeën in een deelbaar document en ga op zoek naar antwoorden

 

16-6-2014: we fietsen een rondje door de buurt en doen ideeën op

 

2-6-2014: een tweede vastgoed-expert is bereid mee te denken.

 

24-5-2014: ik bespreek mijn idee voor het eerst met een vastgoed-expert. 

bottom of page